انواع اتصالات سوله

انواع اتصالات سوله

از‌آنجایی‌که امروزه سوله ‌سازی به صنعتی فراگیر تبدیل شده، داشتن اطلاعات کافی در زمینۀ انواع اتصالات سوله از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. اتصالات اسکلت سوله شامل تمامی سیستم‌ها و زیرساخت‌های ارتباطی است و درزمینۀ فعالیت‌های تولیدی و مدیریتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای مشاوره رایگان قبل از سفارش سوله با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.

قطعات سوله‌ در انواع سوله بر اساس فرم و شکل با یکدیگر متفاوت هستند؛ به همین خاطر اتصالات مورد نیاز آن‌ها نیز مشابه یکدیگر نیستند. همچنین ناگفته نماند که روند استفاده از این اتصالات نیز با دیگری متفاوت است.

انواع اتصالات سوله

اتصالات سوله دارای انواع مختلفی است که در ادامه به بیان آن‌ها خواهیم پرداخت:

  1. اتصال فلنجی
  2. اتصال ساعتی
  3. اتصال تاج سوله
  4. اتصال با ورق کششی
  5. اتصال ستون‌ها به فونداسیون
  6. اتصال تیر به ستون
  7. اتصال مهاربندی در سقف و طول سوله
  8. اتصال باربند
  9. اتصال سینه‌بند
  10. اتصال دو تیرآهن

در ادامه به‌طور مبسوط هریک از انواع اتصالات سوله را شرح خواهیم داد:

۱. اتصال فلنجی

اتصال فلنجی در سوله سازی

اتصال فلنجی را می‌توان یکی از رایج‌ترین انواع اتصالات اسکلت سوله دانست؛ زیرا از دقت اجرایی بالایی برخوردار است. این نوع اتصال می‌تواند با استفاده از یک صفحه فلزی باعث برقراری اتصال میان تیر و ستون شود. اتصال فلنجی ساده‌ترین نوع نسبت به دیگر اتصالات است. محاسبات و مهارت جوشکار در این روش بسیار مهم است؛ زیرا درصورت نداشتن تبحر کافی، کیفیت پروژه به‌تدریج افت می‌کند.

اتصال فلنجی دارای کیفیت بسیار بالایی است و به‌خاطر اجرای استاندارد و کاربرد صنعتی در کارخانه‌ها محبوبیت بسیاری در میان طراحان و صنعتگران پیدا کرده است.

برای مشاوره رایگان قبل از سفارش سوله با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.

در ادامه سعی داریم مزایا و معایب اتصال فلنجی را به‌صورت کامل شرح دهیم:

مزایای اتصال فلنجی

معایب اتصال فلنجی

عدم نیاز به تیرآهن در محل اتصال به ستون

وجود زاویه میان محل اتصال قطعات به یکدیگر به دلیل کیفیت پایین

کاهش دشواری اجرای پروژه به‌دلیل جایگاه مناسب تیرآهن در زمان اجرا

کج‌شدگی ورق اتصال به‌دلیل نرسیدن قطعات به یکدیگر در زمان جوشکاری و اتصال قطعات

۲. اتصال ساعتی

اتصال ساعتی در سوله سازی

اتصال ساعتی را می‌توان نوعی اتصال تیر و ستون دانست که به‌صورت وسیع در نقاطی مشخص انجام می‌شود. برای استفاده از این نوع اتصال بایستی انتهای تیر و ستون روی یکدیگر قرار بگیرند و سوراخ‌هایی روی آن‌ها ایجاد شود. در نهایت از محل سوراخ‌ها می‌توان تیر و ستون را به هم متصل کرد.

اجرای راحت این اتصال موجب رضایت بالا میان افراد شده و همچنین از مقبولیت بسیاری نیز برخوردار است. بااین‌حال روش فلنجی را می‌توان جایگزین این روش دانست؛ زیرا در اتصال ساعتی ضخامت محل اتصال به‌صورت ناگهانی تغییر می‌کند و در اتصال فلنجی این اتفاق رخ نمی‌دهد. در اتصال فلنجی سوراخ‌های ایجادشده بر روی تیر و ستون نقش تقویت‌کنندگی را در سازه اجرا می‌کنند که در اتصال ساعتی این نقش صورت نمی‌گیرد و در نتیجه امنیت و ساختار سازه به خطر می‌افتد.

برای مشاوره رایگان قبل از سفارش سوله با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.

در ادامه به بیان مزایا و معایب اتصال ساعتی می‌پردازیم:

مزایای اتصال ساعتی

معایب اتصال ساعتی

نصب و سوراخ­‌کاری آسان

تغییر ناگهانی ضخامت قطعات در قسمت­‌های کناری محل اتصال

حمل­‌و­نقل بسیار راحت

نصب نشدن ورق تقویتی در محل اتصال

پیچیده نبودن فرآیند اجرایی

نصب نشدن ورق تقویتی در تنۀ ­تیر

۳. اتصال تاج سوله

اتصال تاج سوله در سوله سازی

تاج سوله مکانی است که در پایان کار به سقف تبدیل می‌شود. این قسمت از سوله بایستی توان تحمل بار را در حالت عادی و در فصول سرما نیز توان تحمل بار موجود روی سقف را داشته باشد. به همین خاطر علاوه‌بر اتصال فلنجی از صفحات مثلثی شکل نیز در زیر قسمت‌های پایینی تیرها استفاده می‌شود. انجام این کار مقاومت تاج سوله را نسبت به نیروهای خمشی بیشتر می‌کند.

۴. اتصال با ورق کششی

اتصال با ورق کششی یکی دیگر از انواع اتصالات سوله محسوب می‌شود. در این روش ستون و تیرآهن به‌صورت ایستاده توسط یک ورق آهن به یکدیگر متصل می‌شوند. مزیت این نوع اتصال را می‌توان کاهش ضخامت صفحه‌ای دانست که توسط آن ستون به تیرآهن متصل می‌شود.

۵. اتصال ستون‌ها به فونداسیون

اتصال ستون ها به فونداسیون

اتصال ستون‌ها به فونداسیون سوله را می‌توان پراهمیت‌ترین نوع اتصال دانست که به دو روش ذیل انجام می‌شود:

اتصال ساده

در اتصال ساده معمولاً صفحه و ستون به‌راحتی روی یکدیگر قرار می­گیرند و با یک جوشکاری جزئی به هم متصل می­‌شوند. همچنین برای اطمینان بیشتر نیز یک قطعه فلزی مانند نبشی به صفحه ستون بر روی فونداسیون متصل می‌­گردد. پس از این کار به­‌راحتی دو ناحیه جوش می­‌خورند.

اتصال مفصل خطی

اتصال مفصل خطی نیز یکی دیگر از اتصالات است که در آن ستون از قسمت انتهایی با صفحه‌هایی که از قبل شیاردار شده‌اند، درگیر می‌شود. پس از این صفحه زیرین با استفاده از پیچ به فونداسیون متصل خواهد شد.

۶. اتصال تیر به ستون در ناحیه داخلی

اتصال تیر به ستون در ناحیه داخلی در سوله سازی

از این نوع اتصال معمولاً در سوله‌هایی که قاب خمشی دارند، استفاده می‌شود. البته ناگفته نماند که انتقال محل اتصال تیرآهن و ستون به دیگر نواحی موجب می‌شود تا نوع اتصالات متفاوت شده و در تیرآهن نیز وصله ایجاد شود.

۷. اتصال مهاربندی در سقف و طول سوله

اتصال مهاربندی در سقف و طول سوله در سوله سازی

اتصال مهاربند معمولاً به‌منظور تأمین مقاومت و یکپارچگی تیر و ستون مورد استفاده قرار می‌گیرد. عمده کاربرد آن در ایجاد اتصال در سقف میان تیرهای افقی بالای ستون و همچنین اتصال در طول سوله بین ستون‌ها است. اغلب مهاربندهای سقفی به‌صورت کششی طراحی می‌شوند و اطراف سقف را به‌صورت کامل می‌پوشانند. در مقابل مهاربندهای طولی اغلب به‌صورت مفصلی اجرا می‌شوند.

برای مشاوره رایگان قبل از سفارش سوله با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.

در ادامه به بیان مزایا و معایب اتصال نوع مهاربند می‌پردازیم:

مزایای اتصال مهاربندی

معایب اتصال مهاربندی

پیشگیری از تغییر شکل ناگهانی در طی اجرای سازه

استهلاک کمتر

پایداری بیشتر سوله

محدویت معماری

انتقال تنش­‌ها به‌صورت یکنواخت در کل سوله

شکل‌­پذیری پایین

۸. اتصال بادبند

اتصال بادبند در سوله سازی

یکی دیگر از انواع اتصالات سوله، اتصال بادبند است. در این نوع اتصال معمولاً بادبندها به تیر و ستون متصل می‌شوند و این کار توسط صفحات فلزی صورت می‌گیرد. انجام کار به این صورت است که بادبندها به‌وسیلۀ صفحات فلزی به ستون و تیر وصل می‌شوند. همچنین در بخش میانی نیز صفحه‌هایی ایجاد می‌شود تا بادبندهایی که توان عبور از روی یکدیگر را ندارند به‌راحتی جوش بخورند و به یکدیگر متصل شوند.

۹. اتصال دو تیرآهن

اتصال دو تیرآهن در سوله سازی

در این نوع اتصال معمولاً دو تیرآهن به یکدیگر متصل می‌شوند. وقتی دو تیرآهن به هم متصل شدند، دو هدف بایستی دنبال شود: هدف اول ساخت یک تیرآهن دوبل و هدف دوم افزایش طول تیر است. هدف اول توسط ورق فولادی و بست محقق می‌شود و معمولاً زمانی این دو هدف دنبال می‌شوند که به تیرآهنی با طول بیشتر از ۱۲ متر نیاز باشد.

۱۰. اتصال سینه‌بند

اتصال سینه بند در سوله سازی

امروزه به‌منظور جلوگیری از خمیدگی و شکستگی در مراحل ساخت سوله از دستک‌هایی استفاده می‌شود که به آن سینه‌بند می‌گویند. ساخت سوله بایستی در پایدارترین حالت ممکن انجام شود؛ به‌گونه‌ای که هیچ نیرویی نتواند به شکل و مقاومت آن صدمه وارد کند.

برای مشاوره رایگان قبل از سفارش سوله با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.

ساخت سینه‌بند تنها با ورق فولادی امکان‌پذیر است و همچنین به‌گونه‌ای طراحی می‌شود که حداقل ۲درصد از بار وارد‌شده را تحمل کند. سینه‌بند‌ها معمولاً با دو روش برشی و مکانیکی به تیر و ستون متصل می‌شوند.

نتیجه‌گیری

اتصالات سوله دارای ۱۰ نوع مختلف هستند که نوع اتصال فلنجی را می‌توان رایج‌ترین آن‌ها در نظر گرفت. اتصالات در ساخت سازه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند و استفاده از آن‌ها می‌تواند تا حد زیادی مقاومت و پایداری سازه را تضمین کند. هر‌کدام از اتصال‌ها بسته به نوع کاربردی که دارند در زمینه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. با‌این‌حال عمده کاربرد تمام اتصالات در زمینه افزایش پایداری و کیفیت سازه مورد نظر است.

گروه مهندسی اعتمادسازه با عملیاتی کردن صدها پروژۀ سوله‌ سازی در سال‌های متمادی، از قابل اعتمادترین و موفق‌ترین شرکت‌های سوله‌ سازی در ایران به شمار می‌رود. برای اطلاع بیشتر دربارۀ انواع اتصالات سوله یا خرید سوله می‌توانید از طریق شماره‌تلفن ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷، با مشاوران ما در اعتمادسازه تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷

مشاوره و استعلام قیمت رایگان