مهاربند یک سیستم ساختاری شناخته شده است که وجود آن در سوله بسیار اهمیت دارد. مهاربندها در انواع متعددی تولید میشوند و بر اساس نوع ساختار و شکل ظاهریشان برای مستحکمسازی سوله در برابر نیروهای وارده مورد استفاده قرار میگیرند. هریک از انواع مهاربند سوله مهاربند بر اساس قواعد خاصی طراحی میشود تا بتواند پاسخگوی تمامی نیازها در زمینه ساخت انواع سوله باشد.
برای مشاوره رایگان قبل از سفارش سوله با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.
بادبند یا مهاربند سوله بر اساس ساختمان و شکل ظاهری انواع مختلفی را شامل میشود که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت.
انواع مهاربند سوله بر اساس ساختمان
انواع مهاربند بر اساس ساختار شامل موارد ذیل میشود:
۱. مهاربند عمودی
این نوع بادبندها معمولاً بین ستونها در صفحات قائم قرار میگیرند تا توانایی انتقال بار اضافی را به زمین داشته باشند. امروزه برای افزایش مقاومت ساختمانهای فلزی از این مهاربند استفاده میکنند تا درصورت وارد شدن نیروهای عمودی اضافی مانع از پیچخوردگی سازه شود.
۲. مهاربند افقی
گاهی اوقات ممکن است مهاربند بهصورت افقی طراحی شود تا مسیری را برای انتقال نیروی افقی و اضافی به مهاربندهای قائم ایجاد میکند. بههمین خاطر برای اغلب سازههای مقاوم در هر طبقه از مهاربندهای افقی استفاده میشود و در برخی پروژهها نیز کاربرد آنها الزامی است.
انواع مهاربند سوله بر اساس شکل ظاهری
انواع بادبندهای سوله بر اساس شکل ظاهری شامل موارد ذیل میشود:
۱. مهاربند مورب منفرد
این نوع مهاربند با نامهای دیگری مانند سیستم خرپا یا مثلث نیز شناخته میشود. مهاربند منفرد یک عضو دارد که بهصورت مورب درون قاب قرار میگیرد. مسئولیت اصلی این مهاربند مقاومسازی ساختمان در برابر نیروهای جانبی و تنشی است.
برای مشاوره رایگان قبل از سفارش سوله با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.
۲. مهاربند ضربدری یا X
مهاربند ضربدری یا X نیز یکی دیگر از انواع مهاربندهای سوله محسوب میشود. این مهاربند دو عضو دارد که بهصورت مورب در محل تلاقی تیر و ستون قرار گرفته و شکل آن نیز ضربدری است. این نوع مهاربند معمولاً از کابلهای فولادی، تیرآهنهای ناودانی یا نبشی برای مهار نیروهای تنشی استفاده میکنند. همچنین ناگفته نماند مهاربند ضربدری در ساختمان با محدودسازی فضای داخلی نما، حداکثر نیروی خمشی را در تیرهای کف ایجاد میکند.
۳. مهاربند قطری
بادبند قطری از دیگر انواع مهاربندهای سوله به شمار میآید که شباهت زیادی به بادبند ضربدری دارد. البته با این تفاوت که تنها یکی از اعضای مهاربند ضربدری را در قطر جای داده است.
۴. مهاربند V شکل
مهاربندهای V شکل از دو عضو مورب تشکیل میشوند. این نوع مهاربند دقیقاً مشابه حرف V انگلیسی از گوشههای بالای عضو عمودی متصل شده و در وسط تیر زیری به یکدیگر میرسند تا شکل V بهدرستی تشکیل شود. امروزه برای استفاده از این بادبند در ساختمانها آن را بهعنوان مهاربند هشتی میشناسند. مهاربند هشتی یا V شکل به محض رسیدن هر دو عضو به نیروی مقاومت قابلیت دفع نیروی خمشی اصلی را از تیر افقی خواهد داشت.
برای مشاوره رایگان قبل از سفارش سوله با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.
۵. مهاربند K شکل
مهاربند K شکل معمولاً در ساختمانها مانند حرف K طراحی میشود و دو عضو در میانۀ ستون به یکدیگر متصل میشوند. امروزه از این مهاربند در ساختمان بهمنظور ایجاد انعطافپذیری بیشتر در دهانهها استفاده میشود تا بتوان پنجره را نیز بهراحتی در آن قرار داد. همچنین لازم به ذکر است تیرهای افقی در این بادبندها نیروی کمتری را متحمل میشوند. به همین خاطر استفاده از آنها برای مناطق زلزلهخیز به هیچ عنوان مناسب نخواهد بود؛ زیرا احتمال خرابی ستونها بهدلیل نیروهای افقی وجود دارد.
۶. مهاربند همگرا
در مهاربندهای همگرا یا هممحور معمولاً تمامی اعضا مانند تیر، ستون و مهاربند دقیقاً از یک نقطه عبور میکنند. تمامی اعضا از جمله تیر، ستون و مهاربند در یک نقطه به یکدیگر برخورد میکنند. انجام این کار موجب میشود تا در هنگام وقوع زمینلرزه نیروی کمتری به تیرها وارد شود.
استفاده از مهاربند مقاومت بالایی را برای ساختمان ایجاد میکند؛ همین امر مانع از تغییر مکان سازه خواهد شد. البته مهاربند همگرا با وجود این خصوصیات فاقد عیب نیست؛ برای مثال در زمینۀ معماریسازی محدودیت ایجاد میکند و درصورت استفاده از آن، طراح قادر به قرار دادن پنجره در برخی قابها نخواهد بود. همچنین استفاده از آن شکلپذیری پایینی را در سازه ایجاد میکند و توانایی دفع زمینلرزه را از سازه میگیرد. با این روند پسلرزهها بیشتر احساس میشوند.
معایب مهاربند همگرا
از معایب شایع مهاربندهای همگرا میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- حدودیتهای معماری
- جذب انرژی کم قاب بهدلیل کمانش موضعی
- شکلپذیری
- عملکرد نادرست اتصالات آن
۷. مهاربند واگرا
مهاربندهای واگرا یا برونمحور را میتوان یک سیستم مقاومت جانبی در برابر زمینلرزه دانست که یک انتهای آن به تیر متصل است و حداقل یکی از انتهاهای آن به محل تقاطع تیر و ستون وصل نمیشود. نکته حائز اهمیت در تولید این مهاربند طراحی درست و اصولی تیرچه ارتباطی با تیر پیوند است. درواقع طراحی بایستی بهگونهای صورت بگیرد که نیروی برشی و لنگر خمشی که به تیر وارد میشود، موجب گسیختگی تیر نگردد.
برای مشاوره رایگان قبل از سفارش سوله با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.
مزیت این مهاربند قابلیت شکلپذیری بیشتر آن است که با این ویژگی نیروی برش پایه زمینلرزه که موجب تخریب ساختمان میشود، بهشدت کاهش مییابد.
انواع مهاربند واگرا از نظر هندسی
مهاربندهای واگرا از نظر هندسی به انواع مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت:
- مهاربند واگرا با یک عضو قطری و یک تیر پیوند
- مهاربند واگرا با دو عضو قطری و دو تیر پیوند
- مهاربند واگرا با دو عضو قطری و یک تیر پیوند
- مهاربند واگرا با یک تیر عضو قطری و دو تیر پیوند
انواع مهاربند واگرا از نظر عملکردی
بر اساس بند ۲-۱-۳-۱۰ قسمت (پ) مباحث دهم مقررات ملی ساختمان، مهاربندهای واگرا از لحاظ عملکردی نیز به دو نوع ذیل تقسیم میشوند:
- مهاربند واگرای ویژه
- مهاربند واگرای معمولی
انواع مهاربند واگرا از نظر طراحی
انواع مهاربندهای واگرا از لحاظ طراحی نیز شامل موارد ذیل هستند:
- مهاربند واگرای قطری
- مهاربند واگرای شورن هفتی
- مهاربند واگرای شورن هشتی
نتیجهگیری
همانطور که متوجه شدید بادبند یکی از اعضای حیاتی در سوله محسوب میشود. از پرکاربردترین نوع آن میتوان به مهاربند واگرا و همگرا اشاره کرد. انواع مهاربند با شکلهای مختلف و بر اساس قواعد گوناگون ساخته میشوند و انتخاب نوع مناسب برای سازه مورد نظر اهمیت ویژهای دارد؛ زیرا استفاده از برخی انواع آن موجب افزایش استحکام سازه در مقابل سیل و زمینلرزه میشود و برخی دیگر هیچ مقاومتی در برابر زمینلرزه نخواهند داشت.
گروه مهندسی اعتمادسازه با عملیاتی کردن صدها پروژۀ سوله سازی در سالهای متمادی، از قابل اعتمادترین و موفقترین شرکتهای سوله سازی در ایران به شمار میرود. برای اطلاع و آگاهی از انواع مهاربند و نحوۀ کاربرد آنها میتوانید از طریق شمارهتلفن ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷، با مشاوران ما در اعتمادسازه تماس بگیرید.