بچه سوله که به انگلیسی Lean-to یا لنتو نیز تلفط می شود، یک سازه بسیار کوچک در مقایسه با سوله های معمولی است این سوله کوچک، به سوله مادر تکیه دارد و اصولا در راستای تکمیل اهداف سوله مادر، در مجاورت آن قرار می گیرد.
وقتی متوجه می شویم در کنار سوله های معمولی که بارها دیده ایم، یک سوله با ابعادی کوچک تر هم وجود دارد پرسش هایی زیادی ذهنمان را درگیر می کند مثلا اینکه هدف از ساخت بچه سوله چیست؟ بچه سوله با سوله معمولی چه فرقی دارد؟ چه زمانی از بچه سوله استفاده میکنیم؟ Lean-to با بچه سوله تفاوت دارد؟ اما واقعا هدف از ساخت این سوله کوچک چه بوده؟ در ادامه به تمام این پرسش ها پاسخ های جامعی خواهیم داد.
تفاوت بچه سوله یا لنتو با سوله مادر چیست؟
اسم دیگر بچه سوله لنتو است. همان طور که از نامش پیداست یک نوع سوله در ابعادی کوچک تر است که برای اهدافی خاص طراحی و پیاده سازی می شود اصولا برای نگهداری مواد یا تجهیزات یا هر نوع وسیله ای که به سوله مادر مربتط است، طراحی می شود. این سوله ها گاه موقت و گاهی دائمی هستند.
بچه سوله نسبت به سوله مادر دارای ابعادی کوچک تر است و به تبع وزن آن پایین تر و در ساخت و اجرای آن از متریال کمتری استفاده شده پس در نهایت می توان به این نتیجه رسید که هزینه نهایی ساخت بچه سوله هم پایین تر است.
وزن بچه سوله پایین تر است و اصولا سبک طراحی و اجرا می شود اما باید به گونه ای پیاده سازی شود که در برابر عوامل محیطی مثل باد، باران، برف و… پایدار باشد.
بچه سوله ها در نوع چهارچوب و ساختار و ابعاد با سوله مادر خود تفاوت هایی دارند و از متریال ارزان تری هم ساخته می شوند و از یک جهت به سوله مادر متکی و متصل هستند در نهایت سقف سوله بچه با تکیه بر این دیواره ها پیاده می شود. اجرای بچه سوله ساده به نظر می رسد اما معماری خاص خود را دارد.
انواع بچه سوله
بچه سوله از جهت طراحی و اجرا ممکن است در یکی از گروه های زیر قرار گیرد:
- تک شیب یک طرفه
- تک شیب دو طرفه
- دو شیب یک طرفه یا دو طرفه
تفاوت های اصلی بچه سوله با سوله معمولی یا مادر
همان طور که اشاره کردیم اولین تفاوت بچه سوله و سوله مادر این است که از جهت نوع طراحی و اندازه با هم فرق دارند که با چشم نیز کاملا مشهود است و در نگاه اول متوجه این تغییر اندازه خواهید بود. اما در ادامه به تفاوت های کلی این دو سازه اشاره می کنیم.
اندازه بچه سوله
بچه سوله به طور معمول در اندازه های نسبی کوچکتری طراحی می شود. چرا که عموما برای حفظ و نگهداری تجهیزات، وسایل یا جداسازی بخش هایی از سوله مادر اجرا می شود.
مدت زمان اجرای سوله لنتو
به دلیل اینکه بچه سوله از معماری ساده تری برخوردار است و در اندازه کوچیک تری هم طراحی می شود مدت زمان کمتری را برای پیاده سازی می طلبد. در صورتی که برای ساخت انواع سوله ها مثل سوله های صنعتی زمان زیادی نیاز است.
معماری سوله لنتو
سوله مادر کاملا مجزا و متکی به خود طراحی می شود اما سوله فرزند به مادر تکیه دارد (حداقل از یک جهت متکی است.) در مقابل، سوله مادر طراحی کامل تری دارد و بر پایه ها متکی و مستقیا به کف متصل و از بالا سقف روی آن سوار می شود. می توان گفت بچه سوله، وزن سوله مادر را مهار می کند. اصولا در اتودهای اولیه طراحی سوله، احتمال ساخت سوله فرزند در آینده نیز در نظر گرفته می شود.
متریال در ساخت بچه سوله
سوله های مادر ابعاد بزرگ تری دارند و باید بسیار مستحکم و پایدار طراحی و اجرا شوند در ساخت سوله فرزند اصل استقامت در کنار سبک بودن در نظر گرفته می شود. همین تفاوت باید به گونه ای پیاده شود که بچه سوله در عین سبک بودن، مقاوم هم باشد.
چه زمانی از بچه سوله در کنار سوله مادر استفاده میکنیم؟
اینکه چه زمانی نیاز به پیاده سازی یک بچه سوله احساس شود کاملا به شرایط سوله مادر بستگی دارد. عموما برای کاهش هزینه ها، گسترش سوله مادر، صرفه جویی در زمان اجرایی سوله دوم و موارد این چنینی سوله های فرزند ساخته می شوند.
۱. صرفه جویی در هزینه های ساخت و ساز سوله
بچه سوله ها عموماً با استفاده از مواد ارزانتری ساخته می شوند و نیاز به طراحی های پیچیده مهندسی و فنی برای ساخت آن ها کمتر است. به علاوه، زمان ساخت آنها نیز کمتر است. بنابراین، استفاده از بچه سوله به جای سوله معمولی، می تواند هزینه های ساخت را کاهش دهد.
۲. نیاز به یک فضای جانبی در کنار سوله اصلی
از آن جایی که بچه سوله در ابعاد کوچک تری ساخته می شود گاها به دلیل نداشتن زیرساخت کافی برای اجرای سوله های بزرگ تر، در کنار سوله مادر یک سوله کوچک تر نیز ساخته می شود. از طرفی وجود یک فضای ذخیره سازی در کنار سوله مادر می تواند هزینه های ناشی از حمل و نقل و پیچیدگی های آن را کاهش دهد.
۳. گسترش فضای مورد نیاز
در شرایطی که امکان ساخت سوله های بزرگ وجود نداشته باشد ساخت یک سوله کوچک تصمیم هوشمندانه ای است.
در ساخت بچه سوله چه نکاتی اهمیت دارد؟
بچه سوله طراحی ساده تری دارد و زمان پیاده سازی آن سریع تر است اما این ها دلیلی برای عدم توجه به رعایت اصول و استانداردها در اجرای بچه سوله نیست! با توجه به اینکه بچه سوله می تواند مهار کننده وزن سوله مادر هم تلقی شود باید از مقاومت و پایداری خوبی برخوردار باشد.
- توجه به مقاومت و استحکام بچه سوله
- متریال مصرفی و پایدار بودن در شرایط جوی مختلف
- توجه به پایه و بستر
- رعایت قوانین محلی در اجرای بچه سوله
- نصب دقیق و استاندارد
- طراحی دقیق و اصولی
نتیجه گیری
بچه سوله که با نام سوله فرزند یا لنتو نیز شناخته می شود سازه ای کوچک است که در کنار سوله های بزرگ پیاده سازی می شود و هدف از آن اصولا جداسازی برخی از بخش های سوله مادر یا گسترش تجهیزات و فعالیت ها و نقل و انتقال برخی موارد به سوله کوچک تر است که فرزند سوله اصلی محسوب می شود و اصولا از حداقل یک جهت به مادر اتصال دارد.
طراحی و اجرای بچه سوله زمان و هزینه پایین تری را صرف می کند و در برخی مواقع نیاز به ساخت سوله های بزرگ را برطرف می کند در اجرای این سوله که البته مهارکننده وزن مادر خود است باید تخصص و تجربه کافی داشت. برای اطلاعات بیشتر می توانید با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس گرفته و رایگان از متخصصی اعتمادسازه مشورت بگیرید.
آیا بچه سوله همان سوله معمولی است؟
خیر؛ معمولاً به عنوان یک سوله کمکی برای سوله اصلی ساخته می شود.
کاربرد بچه سوله نیست؟
در این مقاله به ۳ کاربرد بچه سوله اشاره کرده ایم. به عنوان مثال یکی از آن ها صرفه جویی در هزینه ساخت سوله می باشد.