دهانه سوله

دهانه سوله

یکی از مهم‌ترین عوامل در طراحی و ساخت یک سوله استاندارد اندازه‌گیری دقیق دهانه سوله است. باید بدانید انتخاب ابعاد و اندازه مناسب برای دهانه در مقاومت و استحکام سازه تأثیر فراوان دارد. انتخاب ابعاد دهانه بر اساس کاربرد سوله تعیین می‌شود. به همین دلیل، ابعاد ثابتی برای تمام سوله‌ها وجود ندارد. باید به این نکته اشاره کنیم که شیب سوله به ابعاد دهانه آن وابسته است. عامل دیگری که در تعیین ابعاد استاندارد نقش کلیدی دارد، نکات مهندسی در طراحی و ساخت سازه است. برای آشنایی با اهمیت ابعاد دهانه سوله و نحوه اندازه‌گیری دهانه سوله با ما همراه باشید.

آشنایی با دهانه سوله و انواع آن

دهانه سوله چیست

سوله ها در حقیقت سازه‌های فلزی دارای سقف شیب دار هستند. این ساختمان‌های فولادی پیش ساخته کاربرد‌های متنوعی دارند. در تعریف کلی دهانه باید به این نکته اشاره کنیم که مسیر ورود و خروج استاندارد هر سوله، دهانه نام دارد. ابعاد این مسیر بر اساس اندازه و کاربرد آن تعیین خواهد شد. از نظر ابعاد و اندازه دهانه می‌توان سوله‌ها را به قسمت‌های زیر تقسیم کرد:

  • سوله دارای یک دهانه
  • سوله دارای چندین دهانه
  • سوله قوسی
  • سوله دارای دو دهانه هشتی شکل
  • سوله‌های چندضلعی

در تعریف ساده باید بدانید منظور از دهانه استاندارد سوله استفاده از استاندارد‌ها و ضوابط بین‌المللی در مرحله طراحی و اجرای سازه است. برای ایجاد یک سوله استاندارد، مهندسین سازه باید تمام محاسبات را با دقت انجام داده و ابعاد دهانه سوله را با توجه به ابعاد کل سازه تعیین کنند. همین امر سبب شده که استاندارد‌ها و معیار‌های متفاوتی برای تعیین ابعاد سوله و دهانه آن وجود داشته باشد.

اهمیت انتخاب ابعاد استاندارد برای دهانه سوله

ابعاد دهانه سوله

در سال‌های اخیر استفاده از سوله به بخش ثابتی از صنایع مختلف تبدیل شده است. کاربرد‌های متنوع سوله سبب شده که اهمیت استفاده از ابعاد استاندارد در مرحله طراحی و ساخت این سازه فلزی آشکارتر شود. اغلب کسب و کار‌های نوپا توانسته‌اند با استفاده از سوله‌های باکیفیت نقش موثری در افزایش بهره‌وری تجاری خود ایفا کنند. علاوه بر این، ساخت و اجرای سوله ها نیز بسیار آسان است که دلیل اصلی برتری این سازه در مقایسه با سایر موارد است.

عوامل مختلفی در افزایش یا کاهش کیفیت سوله‌ها تاثیر دارند. انتخاب مواد اولیه باکیفیت، رعایت استاندارد‌های بین‌المللی و اندازه‌گیری دقیق ابعاد دهانه سوله در کنار استفاده از روش‌های نوین سوله سازی مهمترین فاکتور‌ها برای افزایش کیفیت سوله‌ها و کاهش هزینه‌های اجرای آن است.

عوامل مختلف در اندازه‌گیری ابعاد دهانه

طراحی دهانه سوله

اگر اندازه‌گیری ابعاد دهانه با دقت انجام نشود، در کاهش کارایی و اجرای غیراصولی آن تاثیر دارد. اما شناخت عوامل موثر و تاثیرگذار بر تعیین ابعاد دهانه می‌تواند از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کند.

نوع کاربری سوله

با اطمینان می‌توان گفت مهم‌ترین فاکتور در تعیین دهانه سوله استاندارد نوع کاربری آن است. به همین دلیل اندازه و ابعاد دهانه در سوله‌های مختلف با یکدیگر تفاوت دارد. برای مثال، سوله‌هایی که به‌عنوان سازه کوچک طراحی شده و در حوزه بسته‌بندی محصولات یا ارائه خدمات کارگاهی فعالیت می‌کنند، دهانه کوچک‌تری دارند. اما دهانه استاندارد مناسب برای انبار‌های نگهداری محصولات، بزرگ‌تر خواهد بود.

در مواردی که سازه‌های فلزی به عنوان آشیانه برای نگهداری هواپیما‌ها، هلیکوپتر‌ها و موارد مشابه استفاده می‌شوند، دقت در اندازه‌گیری ابعاد دهانه سوله اهمیت بیشتری خواهد داشت. در تعیین ابعاد دهانه سوله باید همزمان به طول و عرض آن توجه کرد. در غیر این صورت، سازه فاقد کارایی خواهد بود.

شیب سقف سوله

عامل دیگری که در اندازه‌گیری ابعاد دهانه باید به آن توجه کنید، شیب سقف سوله است. رابطه‌ای معکوس بین شیب سقف سوله و ابعاد دهانه آن وجود دارد. به عبارت ساده‌تر، برای سوله‌های دارای سقف ملایم یا کم شیب طراحی دهانه‌ای با ابعاد و اندازه بزرگ‌تر ضروری است. این مورد به افزایش مقاومت فیزیکی سازه کمک کرده و قدرت آن در برابر بار‌های وارد شده را بهبود می‌بخشد. در اغلب سازه‌های فلزی شیب سقف بین ۱۰ تا ۳۰ درصد محاسبه می‌شود که بر اساس آن ابعاد مناسب برای دهانه سوله بین ۱۲ تا ۴۰ متر متغیر خواهد بود.

مناسب‌ترین ابعاد برای دهانه سوله

حالا که می‌دانید کاربرد سوله در تعیین ابعاد دهانه استاندارد این سازه اهمیت فراوانی دارد، شاید با این سؤال درگیر شده باشید که آیا مقدار استانداردی برای محاسبه ابعاد دهانه تعریف شده یا می‌توان بر اساس کاربرد سازه‌ها ابعاد آن‌ها را به صورت تقریبی حدس زد؟ در مقدمه اشاره کردیم که ابعاد یکسانی برای دهانه سازه‌های فلزی وجود ندارد. اما این مورد به این معنی نیست که قانون یا معیار ثابتی برای محاسبه ابعاد دهانه استاندارد وجود نداشته باشد. مهندسان سازه بر اساس تجربه، مهارت و تحقیقات خود توانسته‌اند ابعاد دهانه سازه‌های مختلف را بر اساس کاربرد آن‌ها به قسمت‌های زیر تقسیم کنند:

  • سوله سبک قابل‌استفاده به‌عنوان سوله مرغداری، سوله ورزشی، استخر یا کارخانه دارای دهانه‌ای با ابعاد ۲۲ متر هستند.
  • سوله‌های سبکی که برای انبارداری، کشاورزی، سردخانه‌های صنعتی و سالن تولید قطعات به کار ‌می‌روند، باید دارای دهانه‌ای با ابعاد ۳۶ متر باشند.
  • اگر قصد دارید سوله‌ای زودبازده بسازید بهتر است بر ساخت سازه‌ای با دهانه به طول ۱۰ تا ۳۶ متر متمرکز شوید.
  • ابعاد مناسب برای ساخت سوله‌های قوسی بین ۱۰ تا ۳۴ متر است.

کاربرد سوله‌هایی دارای دهانه بزرگ

در مواردی که کسب‌وکار شما نیازمند ورود و خروج اجسام عظیم‌الجثه و غول‌پیکر است ابعاد دهانه سوله شما باید بزرگ‌تر باشد. زیرا دهانه باید به گونه‌ای طراحی شود که شرایط لازم برای ورود یا خروج مواد را فراهم کند. باید بدانید که ساخت دهانه‌های بزرگ تنها در سوله خرپایی امکان‌پذیر است. تنها در این سازه‌ها امکان احداث دهانه‌های بزرگ بدون آسیب به کل سازه وجود دارد. اما در سوله تیرورقی به دلیل ضرورت استفاده از ستون‌های زیاد و هزینه‌بر بودن، امکان ایجاد دهانه‌ای با ابعاد بزرگ وجود ندارد.

سخن پایانی

حال که به‌خوبی می‌دانید مهم‌ترین عامل در تعیین ابعاد دهانه سوله نوع کاربرد آن است، قبل از طراحی و احداث این سازه باید هدف اصلی از کاربرد آن را تعیین کنید. تنها در این صورت است که به طراح در محاسبه ابعاد دهانه و اجرای بی‌نقص سازه کمک خواهید کرد. درصورتی که نیاز به راهنمایی بیشتر دارید می توانید از متخصصین شرکت سوله سازی اعتماد سازه مشورت بگیرید. برای این کار کافیست با شماره ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷​ تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷

مشاوره و استعلام قیمت رایگان