سوله استاندارد

سوله استاندارد چیست؟

سوله استاندارد دارای فاکتورهایی از جمله ابعاد استاندارد، طراحی صحیح و اصولی، نسبت های دقیق و مهندسی شده و همچنین پایه ریزی اصولی و مقاوم است. تمامی این فاکتورها و در نهایت اجرای سوله استاندارد منوط به این مورد است که مهندس ناظر و طراح سوله به صورت دقیق و اصولی با تبعیت از اعداد و ارقام دقیق و فاکتورهای مهندسی و سپس بهره گیری از اصول اجرای سوله، اثری ماندگار و استاندارد خلق کنند.

تمامی فاکتورهای یک سوله استاندارد و اصولی، مشخص است و چنانچه سفارش دهنده نوع کاربری سوله را عنوان و بر اساس آن طرحی جامع و مطابق با اصول عمرانی کلید بخورد، در نهایت سازه ای استاندارد و مقاوم خواهیم داشت. بدین ترتیب علاوه بر امنیت هزینه های آتی و احتمالی ناشی از استهلاک یا ضررهای فنی متوجه مشتری نخواهد بود.

سوله استاندارد چه مشخصاتی دارد؟

سوله استاندارد چیست

سازمان مقررات ملی ساختمان اندازه های سوله را مورد بازبینی قرار می دهد و در نهایت پس از بررسی ابعاد و استانداردها گواهی کنترل کیفیت صادر می شود. سوله ای که با استاندارهای تعیین شده و اصولی منطبق نباشد هزینه های جانبی بسیار سنگینی را برای سفارش دهنده به دنبال خواهد داشت. پس حتما حین و قبل از اجرا می بایست این اصول کلی رعایت شود:

  • تمامی ابعاد سوله می بایست دقیق و اصولی محاسبه گردد.
  • سوله اجرا شده می بایست با محاسبات اولیه مطابقت داده شود.
  • مهندسین ناظر می بایست سازه نهایی را مورد تایید و بازبینی و بازرسی قرار داده باشند و گواهی تحت عنوان کنترل کیفیت صادر گردد.
  • سازه فلزی می بایست از استحکام و مقاومت کافی و حداقل استانداردها برخوردار باشد.
  • فونداسیون سوله و وزن تمامی مصالح و متریال به کار رفته در سوله می بایست تخمین زده شود سپس عملیات اجرایی بر اساس وزن سوله صورت گیرد.
  • تمامی محاسبات و طراحی ها می بایست توسط مهندس سازه و متخصص این حوزه صورت گیرد.
  • عرض، شیب، اندزه دهانه سوله و ارتفاع سوله بر اساس نوع کاربری سوله محاسبه گردد.

طراحی سوله استاندارد

طراحی سوله استاندارد

اغلب مشتریان درباره اندازه حدودی سوله سوالات متعددی می پرسند اینکه برای کاربری مورد نظرشان چه سوله با چه ابعادی مناسب است و مهم تر اینکه هزینه اجرای این سوله چقدر است؟ به صورت کلی قبل از اجرای سوله ۳ فاکتور زیر باید بررسی شود:

  1. هدف از اجرای سوله: این سوله دقیقا برای چه کارکردی با چه هدفی ایجاد می شود؟
  2. زیرساخت: چه فضا با چه مساحتی برای سوله در نظر گرفته شده است؟
  3. هزینه اجرا: با چه میزان بودجه قصد اجرایی سوله مورد نظر را دارید؟

با پاسخ به سه سوال بالا به صورت حدودی می توان ابعاد و اندازه های سوله را محاسبه نمود. این ابعاد می بایست به استانداردهای طراحی نزدیک باشد. در ادامه طراحی، ابعاد تقریبی برای بخش های زیر محاسبه می گردد:

  • اندازه دهانه سوله
  • طول و عرض سوله
  • ارتفاع
  • شیب سقف
  • سایر جزئیات

اندازه استاندارد دهانه سوله استاندارد

دهانه سوله استاندارد

فاکتورهای متعددی بر اندازه دهانه سوله تاثیر گذار است و البته اندازه دهانه به کاربرد سوله نیز بستگی دارد. هرچقدر دهانه سوله بزرگ تر باشد، به تبع می بایست از شیب سقف کاسته شود. شیب بین ۱۰ الی ۳۰ درصد و با توجه به اندازه دهانه سوله متغیر است دهانه های سوله نیز اصولا بین ۱۲ الی ۴۰ متر در نظر گرفته می شود. نسبت بین دهانه و شیب توسط مهندس طراح تخمین زده می شود. پس به طور کلی ابتدا کاربری سوله در نظر گرفته می شود تا دهانه تقریبی سوله به دست آید و سپس بر اساس اندازه دهانه شیب سقف از ۱۰% الی ۳۰% در نظر گرفته می شود.

ارتفاع مناسب سوله سوله استاندارد

ارتفاع سوله به صورت کاملا مستقیم بر ابعاد کلی سوله و از طرفی سازه فولادی تاثیر گذار است. با توجه به نوع کاربری سوله ارتفاع متغیر است به عنوان مثال در برخی سوله ها این نیاز احساس می شود که فاصله از سقف بیشتر باشد و در برخی سوله نیازی به این امر نیست. اتصال جرثقیل سقفی به سوله نیز می تواند یکی از عوامل تعیین کننده ارتفاع سوله باشد. از طرفی ارتفاع دیوار سوله معمولاً بر ارتفاع درب سوله نیز تأثیر گذار است.

طول و عرض سوله استاندارد

عرض سوله استاندارد

طول و عرض سوله بر اساس کاربری سوله تخمین زده می شود. سوله از تیر و ستون ها ساخته می شود حتی فاصله بین این ها نیز باید بر اساس استانداردها و طبق اصول اندازه گیری و اجرا شود. اصولا تیر و ستون ها در فاصله های ۹ متری پیاده می شوند تا سوله از استحکام و پایداری خوبی برخوردار شود. از طرفی وزن کلی سوله که البته به ابعاد سوله وابسته است بر ستون و تیرها تحمیل می شود پس محل استقرار ستون ها بسیار اهمیت دارد.

طول سوله نیز مثل همه موارد دیگر به کاربری سوله وابسته است و به این موضوع بستگی دارد که سوله برای چه امری طراحی و اجرا می شود سوله کارگاهی، بدنسازی، صنعتی و … طول بیشتری نسبت به سوله های دیگر دارند.

بررسی کف و پیاده سازی اصولی سوله استاندارد

پیاده سازی اصولی سوله استاندارد

محل اسقرار سوله قبل از هر چیزی باید مورد بررسی قرار گیرد. ابعاد سوله متناسب با منطقه استقرار سوله تخمین زده می شود. کف یا همان محل اسقرار می بایست کاملا تراز و محکم و پایدار باشد. میزان لغزش و تراز کف قبل از شروع عملیات بررسی می شود سپس فونداسیون بررسی و عملیات اجرایی آغاز می گردد.

درب های سوله استاندارد

اصولا تعداد دو درب برای سوله کافیست. در سوله های وینیلی می توان از درب های پانلی هم استفاده کرد. اصولا درب سوله ها در ارتفاع ۶ فوت و عرض ۶.۵ فوت (۱۸۳ در ۱۹۹ سانتی متر) طراحی می شوند که امکان جابجایی وسایل و تجهیزات به راحتی وجود داشته باشد چنانچه کاربری سوله به گونه ای است که باید درب بزرگتری داشته باشد تا امکان انتقال تجهیزات فراهم شود می توانید این اندازه ها را با توجه به نیازتان تغییر دهید.

استاندارد دوم سوله برای طراحی درب سوله این است که از درب هایی با ابعاد حدودی بزرگ تر مثلا ۱۰۰ در ۲۰۰ سانتی متر استفاده شود. این ابعاد با توجه به اینکه چه تجهیزاتی قرار است به سوله منتقل شود و براساس کاربری سوله محاسبه می شود.

تعبیه پنجره روی سوله استاندارد

پنجره روی سوله استاندارد

اصولا تعداد پنجره و اندازه های آن به نیاز سفارش دهنده بستگی دارد. تعداد دو پنجره در اندازه های ۲۷*۱۸ اینچ (۴۶ در ۶۹ سانتی متر) اصولی است. چنانچه تمایل داشته باشید پنجره هایی با عرض کمتر یا بیشتر داشته باشید می توانید مقیاس های زیر را به عنوان اندازه استاندارد برای عرض پنجره در نظر بگیرید:

  • ۱۸ اینچ (۴۶ سانتی متر)
  • ۲۳ اینچ (۵۹ سانتی متر)
  • ۲۹ اینچ (۷۴ سانتی متر)
  • ۳۵ اینچ (۸۹ سانتی متر)

جزئیات در طراحی و اجرای سوله استاندارد

اجرای سوله استاندارد

ممکن است بخواهید موارد دیگری را علاوه برا عناوین ذکر شده، در طراحی سوله خود در نظر بگیرید یا اینکه در ادامه پس از طراحی و اجرای سوله بعدها این موارد را پیاده کنید. به همین منظور حین طراحی سوله می توانید درخواست کنید تا مقیاس های استاندارد برای گزینه های زیر در خصوص سوله شما در نظر گرفته و اعلام شود.

  • رمپ
  • قفسه بندی
  • انباری
  • درب های سقفی گاراژ
  • در یا پنجره های اضافی
  • دریچه

چگونه سوله را اندازه گیری کنیم؟

اندازه سوله استاندارد

ساخت سوله کاملا سلیقگی است و می بایست مطابق با نیازهای سفارش دهنده طراحی اولیه صورت گیرد اما در هر حالت استانداردهایی هم وجود دارد که ترجیحا می بایست بر اساس این استانداردهای طرح اولیه پیاده سازی شود. در طراحی سوله چند فاکتور کلیدی گفته شده را را حتما باید در نظر بگیرید از طرفی شما می توانید بررسی کنید که فضای داخلی سوله چه میزان باشد اصولا سوله ها براساس اندازه در سه گروه اصلی جای می گیرند:

  • سوله های بزرگ
  • سوله های متوسط
  • سوله های کوچک

ابعاد سوله های کوچک

سوله هایی با مقیاس کوچک که به عنوان انبار یا یک فضای محصور کوچک در محیط هایی مثل باغ، حیات منزل و حیات تعبیه می شود اصولا در انداره های کوچک ۶×۸، ۸×۸ و ۸×۱۰ فوت طراحی می شوند.

سایز سوله متوسط

سوله های متوسط نیز به عنوان انبار یا برای نگهداری وسایل مورد استفاده قرار می گیرند گاها برای ساخت اتاقک های کوچک نیز سوله هایی با سایر متوسط طراحی می شود. این سوله های اصولا در اندازه های ۸×۱۲ و ۱۰×۱۲ با ارتفاع ۷ الی ۸ فوت  اجرا می شوند.

سایز سوله بزرگ

سوله های بزرگ برای کاربری هایی همچون استدیو، سالن بدنسازی، فضاهای کاری و کارگاهی و موارد این چنینی کاربردی هستند. سوله های بزرگ ۱۰× ۱۶یا ۱۲×۱۲ یا ۱۲×۱۶ با ارتفاع بیش از ۸ فوت طراحی می شوند. البته تمامی این مقیاس ها براساس نیاز مشتری و صلاح دید مهندسین اجرایی، متغیر است و هیچ ابعاد مشخص و تاکیدی وجود ندارد.

ابعاد سوله اداری

سوله های اداری در ابعاد متفاوتی طراحی و اجرا می شوند و این به نیاز شما بستگی دارد اما اصولا اندازه های زیر بسیار متداول اند:

  • ۸×۱۲ یا ۱۰×۱۲: سوله ای کوچک برای مراکز اداری با چند میز و مبل.
  • ۱۰×۲۰: سوله اداری با فضایی متوسط با امکان استقرار چند میز و صندلی و تجهیزات.
  • ۱۲×۱۶: سوله اداری با فضایی بزرگ.

اندازه سوله های باغ و حیات

سوله های تعبیه شده در حیات خانه های ویلایی یا باغ نیز در سایزهای مختلف قابل پیاده سازی است که رایج ترین آن ها در این اندازه ها می باشد:

  • ۱۰×۱۲ یا ۱۰×۱۶: ابعاد نسبتا رایج و معمول
  • ۱۰×۲۰ یا ۱۲×۱۶: ابعاد بزرگ
  • ۱۲×۲۴: فضای نسبتا خوب و بزرگ برای نگهداری ماشین آلات
  • ۱۲×۲۸: فضای کافی برای نگهداری تجهیزات و ماشین آلات باغبانی، ماشین چمن زن و…
  • ۱۲×۳۲: فضای استاندارد برای نگهداری وسایل و تجهیزات باغ
  • ۱۴×۳۲: سایز بسیار بزرگ

نتیجه گیری

سوله استاندارد بر اساس فاکتورهای خاص و توسط مهندسین، طراحی و سپس پیاده سازی می شود. چنانچه سوله ای پیاده سازی گردد اما با محاسبات صورت گرفته مطابقت نداشته باشد در مرحله کنترل کیفیت رد خواهد شد چرا که یکی از فاکتورهای مهم و حیاتی رعایت همین استانداردها است. چنانچه سوله بدون رعایت اصول و موازین مربوطه به مرحله اجرا برسد ممکن است خطراتی همچون سقوط و استهلاک یا حتی خطرات جانی و مالی در پی داشته باشد.

از همین رو طراحی سوله و محاسبات اولیه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و حتما می بایست توسط مهندسین مربوطه که تخصص کافی در این زمینه را دارند طراحی شود. با پاسخ های دقیق به سوالات اولیه که مهندس ناظر از شما می پرسد به کیفیت خروجی کمک شایانی خواهید کرد. درصورتی که نیاز به مشاوره داشتید می توانید با شماره ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس گرفته و به صورت رایگان با متخصصین اعتمادسازه صحبت کنید.

ابعاد سوله استاندارد چقدر است؟

ابعاد یک سوله استاندارد بستگی به نوع کاربری آن دارد که در این مقاله انواع ابعاد استاندارد سوله را ذکر کرده ایم.

قیمت هر متر مربع سوله استاندارد چقدر است؟

به طور کلی قیمت سوله با توجه به نوع، کاربرد و اندازه آن متفاوت است. برای استعلام دقیق می توانید با ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.

2 دیدگاه دربارهٔ «سوله استاندارد چیست؟»

  1. سلام به تیم اعتمادسازه ما یه تیم فنی هستیم که تازه طراحی ساختمان و صنعت ساخت و ساز رو راه اندازی کردیم خوشحال میشیم بتونیم در زمینه طراحی سوله استاندارد بهتون کمک کنیم. ایمیل رو گذاشتم اگر خواستین خبر بدید

    1. سلام وقت بخیر، لطفا شماره تماس تون رو به شماره ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ ارسال کنید. با تشکر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷

مشاوره و استعلام قیمت رایگان