سوله یکی از انواع سازههای پرکاربرد است که امروزه در بسیاری از صنایع و پروژههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. سولهها از اجزای مختلفی از جمله سقف، دهانه و… تشکیل میشوند. اما منظور از دهانه سوله چیست؟ دهانه در واقع مسیر ورود و خروج از سوله است و سولهها براساس آن به انواع مختلفی تقسیمبندی میشوند. سوله تک دهانه یکی از انواع آنهاست. ابعاد سوله چگونه محاسبه و تعیین میشود؟ در ادامه مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم.
دهانه سوله را بهتر بشناسید
شرط مهم شناخت و بررسی سوله تک دهانه، آشنایی با دهانه سوله است. به طور کلی سولهها در صنعت سوله سازی، سازههایی هستند که سقف شیبدار دارند. از این سازهها در صنایع و پروژههای مختلفی استفاده میشوند. به هر حال این سازهها نیاز به یک مسیر، برای ورود و خروج دارند و به این مسیر اصطلاحا دهانه سوله گفته میشود. ابعاد و اندازه این دهانه با توجه به عوامل مختلفی مورد محاسبه قرار میگیرد.
یکی از مبانی تقسیمبندی سولهها بر اساس دهانه آنهاست. سولهها از نظر قرارگیری دهانه به انواع سوله تک دهانه، سوله قوسی، سوله دو یا چند دهانه، سوله چند ضلعی و … تقسیم میشوند. در طراحی دهانه سولهها، رعایت اصول و استانداردهای بینالمللی در این زمینه ضروری است. یکی از این استانداردها، محاسبه دقیق ابعاد دهانه سوله است که توسط مهندسین انجام میشود. برای محاسبه و تعیین ابعاد دهانه سوله، معمولا معیارهای مختلفی را درنظر میگیرند.
بررسی محاسبه و تعیین دقیق ابعاد استاندارد دهانه سوله تک دهانه
امروزه تقریبا اغلب صنایع و کارخانههای تولیدی، حداقل از یک سوله استفاده میکنند. به همین دلیل تعیین ابعاد استاندارد سولهها اهمیت بسیار زیادی دارد. یکی از بخشهای مهم هر سوله، دهانه آن است که نیاز به بررسی دقیق برای محاسبه ابعاد دارد. هرچقدر طراحی سوله و محاسبه ابعاد آن دقیقتر و باکیفیتتر باشد، روی کسب و کار مدنظر هم تأثیر خواهد گذاشت. البته همه چیز به محاسبه و طراحی بستگی ندارد و نقش اجرا نباید نادیده گرفته شود.
برای اندازهگیری دقیق ابعاد دهانه سوله، روشهای نوینی وجود دارند. البته ابعاد سوله تک دهانه تنها فاکتور تأثیرگذار در افزایش یا کاهش کیفیت سوله نیست. از انتخاب نوع سوله، مواد اولیه باکیفیت و رعایت استانداردهای بینالمللی هم میتوان به عنوان عوامل مهم نام برد.
چگونه میتوان با توجه به نوع کاربری اندازه دهانه سوله را تعیین کرد؟
یکی از موارد مهمی که در تعیین اندازه ابعاد دهانه سوله تک دهانه باید در نظر گرفت، نوع کاربری آن است. با وجود اهمیت محاسبه دقیق ابعاد دهانه، نمیتوان از نقش کاربری سوله هم چشمپوشی کرد. امروزه سولهها با اهداف مختلفی ساخته میشوند. به همین دلیل باید بررسیهای لازم صورت بپذیرند. به طور کلی برای ابعاد دهانه سوله با توجه به نوع کاربری، گزینههای زیر توصیه میشوند:
- سوله سبک با دهانه ۲۲ متر: بیشتر برای سوله ورزشی و استخر، کارخانجات، گاوداری، مرغداری و … مورد استفاده قرار میگیرد. ازجمله مهمترین سولههای سبک با دهانه ۲۲ متر، میتوان به سوله خرپایی اشاره کرد.
- سوله سبک با دهانه ۳۶ متر: از این نوع سولهها بیشتر برای انبار و مصارف کشاورزی استفاده میشود. همچنین برای سالنهای تولیدی و سردخانهها هم مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع سولهها نصب بسیار ساده و راحتی دارند.
- سوله قوسی بادهانه ۱۰ تا ۳۴ متر: از این نوع سولهها با توجه به گستردگی ابعاد دهانه، میتوان در صنایع مختلف و با کاربریهای متفاوت استفاده کرد.
نکته: ساخت سوله با دهانه ۱۰ تا ۳۴ متر، بهترین کیفیت را برای سوله رقم میزند و احتمال بازگشت سرمایه در سریعترین زمان ممکن را بیشتر میکند.
نقش شیب سقف در تعیین ابعاد دهانه سوله تک دهانه
یکی دیگر از فاکتورهای مهم و تاثیرگذار در تعیین ابعاد دهانه سوله تک دهانه، شیب سقف است. همانطور که اشاره کردیم، سولهها سازههایی هستند که معمولا سقف آنها شیب دارد. از مهمترین استانداردهایی که در ساخت سوله و محاسبه دهانه آن وجود دارد، رابطه معکوس شیب سقف و دهانه است. به این معنی که هر چقدر شیب سقف کمتر باشد، ابعاد دهانه هم بزرگتر خواهد بود. از طرف دیگر هر چقدر شیب سقف بیشتر باشد، دهانه کوچکتر خواهد بود.
ایجاد تعادل بین ابعاد دهانه و شیب سقف، تأثیر مهمی روی مقاومت سوله در برابر عوامل فیزیکی و … خواهد داشت. در واقع طراحان سوله سعی در ایجاد ابعاد بهینه را با توجه به شیب سقف دارند. به طور کلی دهانه سولهها، بین ۱۲ تا ۴۰ متر است. بهترین حالت تعیین دهانه سوله با ابعاد ۲۰ تا ۳۵ متر خواهد بود. این میزان برای انواع کاربریها هم مناسب است. از دهانههای کوچکتر، برای شیبهای تا ۲۰ درصد استفاده میکنند. هرچقدر شیب کمتر شود، دهانه هم بزرگتر خواهد شد. برای مثال شیب ۱۵ درصد سقف، باعث افزایش ابعاد دهانه تا ۴۰ متر میشود.
ایجاد تعادل در این عامل اهمیت زیادی دارد. در صورتی که بین شیب سقف و دهانه سوله تعادل برقرار نشود، سازه در برابر نیروهای وارده، دچار مشکلات زیادی خواهد شد.
نتیجه گیری
سوله یکی از انواع سازههایی است که کاربردهای مختلفی در صنایع و پروژههای مختلف دارد. سولهها دارای مسیر ورود و خروج هستند که به آن اصطلاحا دهانه گفته میشود. سولهها با توجه به دهانه به انواع مختلفی، از جمله سوله دو یا چند دهانه، سوله چندضلعی و … تقسیم میشوند. یکی از انواع سولهها هم سوله تک دهانه است که شکلهای مختلفی دارد. تعیین دقیق ابعاد دهانه سوله اهمیت زیادی دارد. برای این کار استانداردها و ضوابط مختلفی وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند.
یکی از مهمترین عوامل، شیب سقف است. شیب سقف تأثیر مستقیمی روی ابعاد دهانه دارد. این شیب هرچقدر بیشتر باشد، ابعاد دهانه سوله کوچکتر خواهد بود و بالعکس. محاسبه دقیق ابعاد دهانه سوله روی فشارهای وارده از سوی عوامل فیزیکی هم مؤثر است. گروه مهندسی اعتمادسازه با پشتوانه سالها تجربه موفق و اجرای صدها پروژه طراحی و ساخت سوله، آماده ارائه خدمات خود است. برای اطلاع از هزینه ها و مشاوره رایگان با شماره ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس بگیرید.