استفاده از سازههای سقف شیبدار یا قوسی که با عنوان سوله شناخته میشوند در اقصی نقاط دنیا رایج است. سولهها با توجه به ویژگیهای خاص خود مورد استقبال کارگاهها، کارخانهها، مجموعههای ورزشی، هنری و … قرار میگیرند. درواقع سولهها به انواع مختلفی تقسیم میشوند که یکی از آنها، سوله دوطبقه است. اما کاربرد سوله چیست؟ در ادامه مطلب به بررسی و توضیح کاربرد سوله دوطبقه پرداخته ایم.
در مورد سوله دوطبقه چه میدانید؟
سولههای دوطبقه نوعی سوله کارگاهی هستند که برای فضاسازی بیشتر با اهداف عملیاتی مورد استفاده قرار میگیرند. از این نوع سولهها زمانی استفاده میشود که به فضای بیشتری برای تقسیم واحدهای مختلف نیاز باشد. سولههای دوطبقه، محدودیت طولی و عرضی زمین را جبران میکنند. با توجه به دوطبقه بودن این نوع سولهها، سازه مورد استفاده باید استحکام بالایی داشته باشد.
در سوله دوطبقه به دلیل این که بیشترین فشار روی طبقه اول وارد میشود، این طبقه باید استحکام بیشتری داشته باشد. به این ترتیب هم وزن خود و هم وزن طبقه دوم را تحمل خواهد کرد. با این اوصاف برای ساخت این نوع سولهها، باید دقت بیشتری به خرج داده شود.
سوله دوطبقه چه کاربردی دارد؟
همانطور که اشاره شد این نوع سولهها در مواقع خاص مورد استفاده قرار میگیرند. اما اساسا این سولهها چه کاربردهایی دارند؟ برخی از مهمترین کاربردهای سولههای دوطبقه به این شرح هستند:
- برخی کارگاههای تولیدی که دارای بخشهای مختلفی، مثل انبار، سرویس بهداشتی، استراحتگاه و … هستند.
- سازههای تئاتر، سینما، شهربازی و …
- برخی تالارها و نمایشگاههایی که به سالن بزرگ، رختکن، سرویس بهداشتی و … نیاز دارند.
- مجموعههای ورزشی که به رختکن، سرویس بهداشتی، جایگاه تماشاگران و … احتیاج دارند.
نحوه ساخت سوله دوطبقه
این سولهها را با دو هدف مجزا یا مستقل و دوبلکس میسازند. به هر حال در هر دو روش، هدف استفاده بهینه و حداکثری از فضای موجود است. ممکن است برخی ماشینآلات یا دستگاهها به فضای بیشتری درون سوله نیاز داشته باشند. در این حالت میتوان با اضافه کردن فضای دو طبقه به سوله، کارایی بیشتری به آن داد. به طور کلی سوله دوطبقه را به دو روش سبک و سنگین میسازند.
ابتدا باید تمام محاسبات و فشار وارد بر ستونها و فونداسیون سوله به صورت دقیق انجام شوند. این کار بسیار تخصصی است و باید توسط مهندسان ماهر صورت گیرد. اگر ساخت سوله به روش دوبلکس انجام شود، باید تمام یا بخشی از سوله را به طبقه بالا اختصاص داد. این موضوع به ویژه در خصوص کارخانههای دارای ماشینآلات یا دستگاههای سنگین که تردد بالایی دارند صدق میکند. معمولا در این حالت انتهای سوله را به صورت دو طبقه ایجاد میکنند تا محلی برای دفتر کار باشد.
اگر طبقات و راههای دسترسی سازه از یکدیگر مجزا باشند، راه رسیدن به طبقه دوم از بیرون سوله خواهد بود. در این حالت راهپله سوله دوطبقه از فضای بیرون در نظر گرفته میشود. کاربری هر کدام از طبقهها در سوله مجزا ممکن است متفاوت از دیگری باشد.
ساخت سوله به روش سنگین یا تیرورقی
با توجه به این که وزن زیادی روی این نوع سولهها وارد میشود، باید مصالح مقاومی مورد استفاده قرار بگیرند. در این حالت معمولا از فولاد برای سازهها استفاده میشود. سوله تیرورقی در برابر نوسان مقاومت بسیار بالایی دارند. استفاده از روش تیرورقی یا سنگین، باعث افزایش تحمل سوله دوطبقه میشود. در ساخت این سولهها نباید از سازههای بتنی استفاده شود. چرا که وزن کلی سوله را افزایش میدهند که در درازمدت ممکن است باعث خمیدگی فولاد شوند.
به طور کلی در ساخت سولههای دوطبقه، رعایت اصول اسکلتبندی و فونداسیون اهمیت بسیار زیادی دارد. چرا که وزن کلی این سولهها به دلیل استفاده از سازهها و مصالح بیشتر، افزایش پیدا میکند.
چند نکته مهم در ساخت سوله دوطبقه
برای ساخت این سولهها، باید نظر کارشناسی مهندسین این حوزه در نظر گرفته شود. مهندسین یا کارشناسان ساخت سوله با توجه به شرایطی از جمله محل اجرای سوله، مقیاس سازه و کاربری آن اقدام به محاسبه، طراحی سوله و پیادهسازی آن میکنند. برخی از نکات مهمی که در ساخت این نوع سولهها باید رعایت شوند، عبارتند از:
- محاسبه دقیق بارهای وارد بر سازه
- تعیین و محاسبه فونداسیون
- در نظر گرفتن احتمال دو طبقه کردن سوله در آینده
- توجه به نوع سوله دوطبقه
- طول و دهانه سوله
- موقعیت جغرافیایی پروژه
- نوع پوشش سقف سوله
- متراژ هر طبقه
بررسی محدودیتهای ساخت سوله دوطبقه
با وجود این که دلایل زیادی برای استفاده از سولههای دوطبقه وجود دارد، اما ممکن است محدودیتهایی هم در ساخت آنها وجود داشته باشد. به همین دلیل باید با بیشترین دقت در این زمینه تصمیمگیری شود. یکی از مهمترین محدودیتهای ساخت این نوع سولهها، هزینه نسبتا بالای آنهاست. تنها در صورتی باید اقدام به ساخت این سولهها کرد که مزایای زیادی در اختیار کارفرما قرار دهد. بنابراین پیش از تصمیمگیری برای ساخت سوله، حتما نوع کاربری و نیاز خود را در نظر گرفته و از مهندسان خبره در این زمینه مشورت بگیرید.
بررسی هزینه ساخت سوله دوطبقه
طبیعی است که هزینه ساخت این نوع سولهها، برای کارفرما اهمیت زیادی داشته باشد. پرواضح است که سولههای دوطبقه، هزینه بیشتری نسبت به سولههای یک طبقه دارند. چرا که مصالح و سازه بهکار رفته در این نوع سولهها بسیار بیشتر از یک طبقه است. با این حال استفاده از سوله دوطبقه به دلیل کارایی بیشتر آن از نظر اقتصادی به صرفهتر خواهد بود.
برای تعیین نهایی هزینه ساخت سوله از جمله سوله دوطبقه، باید عوامل مختلفی در نظر گرفته شوند. یکی از این عوامل، روش ساخت سوله است. اگر از روش ساخت سوله مجزا استفاده شود، طبیعتا هزینه بیشتری به پروژه تحمیل خواهد شد.
نتیجه گیری
از سوله دوطبقه با اهداف خاصی استفاده میشود. در اکثر مواردی که بنا به هر دلیلی، فضای کافی وجود ندارد از سولههای دوطبقه استفاده میکنند. این سولهها به روشهای مختلفی ساخته میشوند که هر کدام هزینه خاص خود را دارند. در ساخت این سولهها باید دقت زیادی به خرج داده شود. چرا که وزن بیشتری نسبت به سولههای یک طبقه دارند.
مهندسان باتجربه اعتمادسازه با بررسی شرایط و وضعیت محل مورد نظر، مناسب بودن ساخت سوله دو طبقه را ارزیابی می کنند. برای ساخت این سوله و اطلاع از هزینه ها با مشاوران شرکت سوله سازی اعتمادسازه در ارتباط باشید. برای اینکار می توانید با شماره ۰۹۱۳۷۵۷۰۵۸۷ تماس گرفته و از متخصصان اعتمادسازه به صورت رایگان مشاوره بگیرید.