براساس آخرین تحقیقات، در حال حاضر تولید و پرورش قارچ یکی از سودآورترین مشاغل جهان شناخته میشود؛ چراکه بازدهی بسیار بالایی نسبت به مقیاس و هزینه اولیه دارد و دستیابی به درآمد در زمان کوتاهی امکانپذیر است. ساخت سوله پرورش قارچ یکی از اقداماتی است که شاید در ابتدا پرهزینه به نظر برسد، اما در زمانی کوتاه با درآمدزایی بالایی که دارد تمامی آن هزینهها جبران خواهد کرد. در ادامه نحوه ساخت و احداث سوله پرورش قارچ و تجهیزات موردنیاز آن را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
احداث سوله پرورش قارچ
برای پرورش قارچ ابتدا شما بهعنوان کارفرما باید این نکته را بدانید که چه ابعادی را برای تولید در نظر گرفتهاید و محل موردنظر شما برای احداث کجاست؟ در قدم اول اجرای سوله، ابتدا طراحی آن توسط مهندسین عمران متبحر و مجرب توسط نرمافزارهای تخصصی انجام میگیرد و سپس با برآورد هزینه و ثبت تجهیزات موردنیاز، نقشهبرداری انجام شده و درنهایت عملیات میدانی ساختوساز با برآورد دقیق زمان و هزینه شروع میشود.
مراحل ساخت سوله پرورش قارچ
برای ساخت و احداث سوله پرورش قارچ، لازم است که مراحل زیر بهطور کامل طی شود:
- دریافت مجوزهای مربوطه
- تهیه زمین مطابق با قوانین و استانداردهای تعیینشده
- طراحی بنای سوله پرورش قارچ
- آمادهسازی تیم، مصالح و تجهیزات ساختوساز
- آغاز عملیات ساختمانی ساخت سوله با خاکبرداری
- آمادهسازی زمین و فونداسیون سوله و زیربنای کار
- نصب سوله به شکل پیشساخته، مونتاژ یا ساخت در محل
- نصب تجهیزات اولیهای چون درب و پنجره، تأسیسات برق، سیستمهای سرمایشی و گرمایشی، تهویه و…
- نصب سیستمهای ایمنی چون اطفای حریق و دوربینهای مداربسته، تهویه و …
- تجهیز سوله به قفسهها، دماسنج و رطوبتسنج، مه پاش و…
انواع سالنهای پرورش قارچ
ساخت سوله پرورش قارچ با استفاده از مصالح و مواد مختلف انجام شده و در دو نوع سبک و سنگین آماده میشود. سوله سبک که با نام سوله خرپایی نیز شناخته میشوند، با هزینهای کمتر به راه میافتند و در ساخت آنها اغلب از فلزات و قطعات پیشساخته استفاده میشود.
در مقابل سوله سنگین را داریم که با مصالح ساختمانی ساخته میشوند و ساختاری محکم دارند؛ با اینحال هزینه ساخت سوله سنگین زیاد است و از نظر اقتصادی بهصرفه نخواهند بود. پس اگر نخستین بار است که وارد حوزه پرورش قارچ شدهاید، بهترین انتخاب برای شما سولههای سبک هستند.
با اینوجود اگر به دنبال سرمایهگذاری بلندمدت و دستیابی به نتیجه و سود بیشتر هستید، سولههای سنگین و ساختمانی بهترین گزینه شناخته میشوند. ما در شرکت سوله سازی اعتماد سازه آمادگی داریم تا ساخت انواع سوله پرورش قارچ را در هر جایی که باشید، در زمانی کوتاه با رعایت استانداردهای لازم به دست مهندسهایی زبده به انجام برسانیم.
قیمت سوله پرورش قارچ ۱۴۰۱
قیمت و هزینه ساخت سالن پرورش قارچ، به موارد متعددی بستگی دارد که از مهمترین آنها میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
- ابعاد سوله بهصورت کامل
- نوع سوله پرورش قارچ
- محل ساختوساز
- تنش مجاز و ضریب عکسالعمل خاک برای انواع شالودهها
- نوع خاک از نظر لرزهای
- میزان مقاومت در برابر بارهای مرده و زنده
- جزئیات کامل سقف و تیر ریزیها
- بارگذاریهای ثقلی و جانبی
- تعداد طبقات سوله
- بار برف، باد و بار زلزله
- نرمافزارهای استفادهشده برای طراحی سوله
- تمامی متریال و قطعات مصرفی برای ساخت سوله
- تمامی سیستمهای مقاومتی در برابر بارهای ثقلی و جانبی
- سیستمهای ثانویه جهت تجهیز سوله پرورش قارچ
- زمان سفارش و ساخت
دو ویژگی اصلی سوله پرورش قارچ
قبل از شروع به ساخت سوله پرورش قارچ خوب است بدانید که سالنهای پرورش قارچ باید دارای دو ویژگی اصلی باشند تا درنهایت بتوان مجوزهای لازم را برای شروع به کار کسب کرد:
- مهمترین ویژگی یک سوله پرورش قارچ، عایق بودن آن و عدم تبادل رطوبت و حرارت بین سوله و محیط بیرون از آن است؛ بهطورکلی سوله باید به نحوی طراحی شده باشد که هیچگونه نقطهای غیر از دریچه خروجی هوا، هوا را از محیط سوله خارج نکند. ازاینجهت این نوع سولهها با استفاده از ورقهای ساندویچ پنل یا تری دی وال به ضخامتهای ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر عایق میشوند. درصورتیکه به دنبال ساخت سوله پرورش قارچ اقتصادی هستید و میخواهید که آن را با کمترین هزینه به پایان برسانید، لازم است که به این مورد بیش از هر چیزی توجه کنید.
- نکته دوم این است که باید سوله شما قفسهبندی شود؛ بهترین آلیاژ برای قفسهبندی آلومینیوم شناخته میشود، با اینحال این آلیاژ قیمت بسیار بالایی دارد و امکان فراهمسازی آن برای سولههایی با مساحت بالا پرهزینه خواهد بود. ازاینجهت شما میتوانید حتی از لوله گالوانیزه گوشتدار یا سنگین با سایزهای ۵ برای کف و ۶ برای ستونها نیز استفاده کنید.
مجوز احداث سوله پرورش قارچ
درصورتیکه به دنبال کسب درآمد از پرورش قارچ هستید، باید به دنبال دریافت مجوز از مراجع قانونی نیز باشید. بهطورکلی این قوانین در شهرهای مختلف متفاوت است. با اینحال لازم است که به مراکز خدمات کشاورزی شهر محل سکونت خود مراجعه کرده و با پیششرطهای موردنیاز آشنا شوید. بهطورکلی چهار شرط عمومی و مهم احداث سوله پرورش قارچ، موارد زیر عنوان میشوند:
- مالکیت یا اجاره مکانی برای پرورش قارچ
- گذراندن ۹۰ ساعت دوره آموزشی عملی و نظری پرورش قارچ
- گرفتن گواهینامه پرورش قارچ
- برخورداری از حق آب
برای اطلاع از دیگر شرایط دریافت مجوز کافی است تا به سایت g4b.ir مراجعه کرده و اقدام به تکمیل و تائید مدارک خود کنید. بهاینترتیب مجوز کشت قارچ شما صادر خواهد شد و تا دو سال اعتبار خواهد داشت.
نتیجه گیری
توجه کنید که میزان درآمد شما از احداث سوله پرورش قارچ به مساحت فضای کشت و میزان تولیدتان بستگی دارد. درصورتیکه به دنبال سودآوری از کشت قارچ هستید، حداقل باید ۴۰ متر فضای پرورش داشته باشید تا بتوانید بهطور حداقلی ۱۳۰ و حداکثر ۴۰۰ کیلوگرم کمپوست را مورداستفاده قرار دهید. با توجه به برآوردهای انجامشده هر یک کیلوگرم کمپوست به شما ۳۰۰ گرم قارچ خواهد داد.
بر همین اساس در فضایی با مساحت ۴۰ مترمربع، درصورتیکه بهطور مرتب برداشت داشته باشید، در طول ۱۲ ماه حداقل ۴۸۰ و حداکثر ۱۴۴۰ کیلوگرم قارچ تولید خواهید کرد. در ادامه میزان سودآوری به خود شما بستگی دارد که قارچهای خود را به چه قیمتی به فروش برسانید. برای سفارش ساخت سوله پرورش قارچ، با اعتمادسازه تماس بگیرید؛ ما در زمانی کوتاه با بهترین متریال ساخت آن را شروع خواهیم کرد.
۳۸۲۵۴۴۳۴۹